Vaak worden exogene ketonen ingezet voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost. Ik vertel even de belangrijkste voordelen voor je.

Sportprestaties verbeteren

Hierbij zijn er eigenlijk twee doelgroepen. Enerzijds de sporters in de keto-groep, anderzijds de topsporters die exogene ketonen inzetten als supplement tijdens een koolhydratendieet. Wanneer je lichaam op ketonen werkt, kunnen exogene Ketonen dus direct energie bieden. Het nemen van de juiste Exogene ketonen kan ervoor zorgen dat je het proces van vetten afbreken dus overslaat. Deze kunnen na consumptie direct ingezet worden als energie, waardoor het jou kan ondersteunen bij jouw sportprestatie.

De laatste tijd winnen exogene ketonen echter ook aan populariteit onder met name duursporters, zoals wielrenners. Afgelopen zomer kwam er veelvuldig in het nieuws dat tijdens de Tour de France wielrenners massaal naar exogene Ketonen grepen. Dit als gevolg van een studie die liet zien dat een Ketonensupplement mogelijk de prestaties kan verbeteren met zo’n 15%. Zo zouden ze bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om het trainingsvolume te vergroten of net voor de eindsprint voor extra energie. Met name voor duursporters lijkt er veel potentie te liggen.

Sneller vetverlies

Bij het toedienen van Exogene Ketonen neem je in principe een directe bron van energie tot je. Hierdoor help jij je lichaam en hoeft even geen vetten te verbranden om Ketonen te maken. Dit zou dus betekenen dat je op dat moment de afbraak van vetten onderbreekt.

Hier ga ik direct op door. Er zijn dus positieve aspecten van het gebruik van Ketonen voor afvallen. Een hele belangrijke hiervan is het onderdrukken van honger. Ketonen staan erom bekend om honger te onderdrukken door het positief beïnvloeden van hongerhormonen en het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Als tweede argument zal het ook signalen geven aan je lichaam om Ketonen in te gaan zetten als energie. Door dit signaal is je lichaam eerder geneigd om ook in de toekomst meer vetten te prefereren als energiebron. Als derde argument komt naar voor dat Ketonen de aanmaak van mitochondria en bruine vetcellen kunnen verhogen, deze staan erom bekend om meer calorieën te verbranden. Dubbele winst. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat je niet nog 4 zakken chips moet gaan eten en dit als wondermiddel te zien.

Cognitieve prestaties verbeteren

De hersenen zijn dagelijks verantwoord voor ongeveer een kwart van je energieconsumptie. Om deze reden is het ook belangrijk om deze te voorzien van een goede energiebron. Koolhydraten zijn niet altijd een stabiele factor, dit merk je bijvoorbeeld aan de crash in energie na een flinke koolhydraatmaaltijd. Je hebt snel weer trek of zin in zoetigheid en Je ligt dan vaak toch liever plat op de bank. Exogene ketonen kunnen deze snelle bron van energie zijn die jou voorzien van de boost die je nodig hebt. Je bloedsuikerspiegel stabiliseert en je trek in zoetigheid neemt hierdoor af. Hiermee bereik je de beste resultaten op een lege maag.

Ketose

Niemand kan 100% van de tijd in ketose zijn. En laten we eerlijk zijn, vrijwel iedereen wil wel eens snoepen van wat koolhydraten of suikers. Wees jezelf en denk gewoon bewust na, je lichaam komt vanzelf weer in Ketose als je weer een goed voedingspatroon oppakt. Exogene Ketonen kunnen helpen om dit proces te versnellen. Je lichaam krijgt weer Ketonen in het bloed, heeft energie voor handen en krijgt een signaaltje om Ketonen en vetten te gebruiken voor energie.

Verbetering van lichaam en huid

Doordat Ketonen schoon, groot en veilig zijn geeft het je lichaam de kans om al haar vinkjes af te vinken. Zo herstelt je lichaam en verminderd dit de ontstekingen die komen vanuit het vele toedienen van suikers. Dit is ook terug te zien aan je huid. Deze zal aanzienlijk veranderen bij bijvoorbeeld eczeem en psoriasus.